Model Mesaj de Alertă

Autoritatea competentă să solicite declanşarea mecanismului de alertă este Unitatea de Politie de pe raza căreia s-a produs răpirea sau dispariţia copilului, cu avizul unității de Parchet competentă cu instrumentarea cazului sau cu supravegherea activităţii acelei unităţi de poliţie.

Decizia declanșării Alertei se ia dacă, în urma primelor activităţi investigative şi de cercetare penală, rezultă că sunt întrunite criteriile de alertă, iar declanşarea acesteia poate conduce la găsirea în viaţă a copilului.

Autoritatea responsabilă cu declanşarea mecanismului de alertă este Inspectoratul General al Poliției Române . Transmiterea mesajului de alertă către toţi partenerii publici şi privaţi, se va face prin intermediul Centrului Operaţional al I.G.P.R.

Mesajul de alertă va fi scurt şi va conţine informaţii semnificative de natură să permită localizarea, cu ajutorul populaţiei, a victimei sau a suspectului, astfel încât să fie uşor de înţeles de către persoanele care îl văd sau îl aud.

Conţinutul mesajului de alertă :

  • Ziua, ora şi locul unde s-a produs răpirea sau dispariţia ;
  • Prenumele copilului şi o poză cât mai recentă a acestuia ;
  • Obiectele de îmbrăcăminte, semnalmentele şi semnele particulare vizibile ;
  • Descrierea autoturismului folosit de suspect, direcția de deplasare, destinaţia posibilă (dacă există informaţii) ;
  • Descrierea suspectului (dacă există informaţii) ;
  • Numărul de apel unic de urgenţă “112”, la care populaţia (eventualii martori) poate comunica imediat informaţii utile pentru localizarea victimei şi a suspectului ;
  • Apelul către populaţie de a nu interveni direct pentru eliberarea victimei, pentru a se proteja atât viaţa sau integritatea corporală a martorului, cât şi cea a copilului răpit.
PosterPanou1
PosterPanou2
PosterPanou3
PosterPanou4
PosterPanou5
PosterPanou6