Galerie Foto

ALERTĂ RĂPIRE COPIL

 

Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual ”FOCUS”, a organizat la data de 20 mai a.c., începând cu ora 11.00, la Sala de Festivităţi a Inspectoratului General al Poliţiei Române din Şos. Ştefan cel Mare, Sector 2 Bucureşti, un eveniment prilejuit de lansarea în România a mecanismului “ALERTĂ RĂPIRE COPIL!”

 

La eveniment a participat şi un reprezentant al Consiliului Naţional al Audiovizualului, iar pe lângă prezentarea către publicul larg a mecanismului român de alertă a populaţiei în cazul răpirii sau dispariţiei unui copil în împrejurări în care viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol, a fost prezentat, prin intermediul unei video-conferinţe, un exerciţiu practic de funcţionare a mecanismului.

 

Importanţa deosebită a acestui mecanism este demonstrată de practica acestor cazuri, primele ore după dispariţie fiind extrem de importante pentru eficienţa investigaţiei, sens în care obţinerea de informaţii de la populaţie cu privire la caz este extrem de utilă anchetatorilor.

 

Mecanismul de alertă se va declanşa numai în cazurile de răpiri de copii sau de dispariţie a acestora în circumstanţe în care viaţa sau sănătatea copilului sunt puse în pericol.

 

Mecanismul este complementar activităţilor specifice ale poliţiei şi parchetului în cazul dispariţiilor de copii, având rolul de a ajuta ancheta în curs cu informaţii suplimentare.

 

Este un mecanism care mobilizeaza mijloace excepţionale pentru situaţii excepţionale. Lansarea alertei oferă posibilitatea oricărei persoane care deţine o informaţie ce ar putea ajuta la găsirea unui copil răpit sau dispărut să informeze imediat autorităţile la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

 

Informaţii de background:

 

Proiectul CALLERT (Child Call Alert), este un proiect co-finanţat de Comisia Europeană în anul 2009, iar România este singura ţară intrată în ultimul val în Uniunea Europeană, care implementează acest mecanism unic de ALERTĂ.

 

Alături de alte state, care au deja acest mecanism funcţional la nivel naţional, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa şi Grecia, România, prin Poliţia Română, împreună cu partenerii săi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual ”FOCUS” a reuşit să implice activ în implementarea, lansarea şi dezvoltarea acestui mecanism, 47 de parteneri, care se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la dispoziţie în vederea unei diseminări cât mai rapide şi în medii cât mai eterogene a informaţiilor cu privire la alertă şi la copilul aflat în pericol, din momentul în care mecanismul devine operaţional.

 

 

 

CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

E-mail: presa@politiaromana.ro

Telefon: / Fax: 021-316.66.65